KOOPWIJZER : Hoe kiest u uw gehoorbeschermer?

 

De gevaren van geluid

 

Lawaai wordt gekenmerkt door het geluidsvolume (decibel) en de frequentie (uitgedrukt in Hertz en kan ernstig of acuut zijn). Of het gevaar reëel is, wanneer deze twee parameters te hoog zijn, hangt af van het type lawaai, de persoonlijke gevoeligheid, de duur van de blootstelling en de afstand tot de bron.

Iedereen weet, dat langdurige blootstelling aan lawaai leidt tot schade aan het gehoor. 150-160 dB kan al een scheur in het trommelvlies veroorzaken, dit en progressieve verslechtering van het gehoor, kunnen onherstelbaar gehoorverlies veroorzaken.

Heeft u gehoorbescherming op uw werkplek nodig? De noise-cancelling hoofdtelefoon beschermt de oren tegen schadelijke geluiden veroorzaakt door bepaalde machines of lawaaierige omgevingen. Ter indicatie, het geluidsniveau van een cirkelzaag of een kettingzaag varieert van 80 tot 120 dB. Een passende bescherming moet daarom door uw werkgever worden voorgesteld (tijdelijk of permanent) bij geluiden tussen de van 80 tot 150. Recreatie is ook een doelgroep: jagen of schieten kan bijvoorbeeld aanzienlijke schade aan het gehoor veroorzaken (zonder adequate bescherming schiet een jachtgeweer niet minder dan 160 dB dicht bij het oor!).

 

 

  

Er bestaan verschillende soorten gehoorbeschermers :

 

  1. 1. Passieve gehoorbeschermers die alle externe geluiden dempen zonder geluidsmodulatie, bieden doorgaans een demping van 20 tot 37 decibel. De Peltor X5 is een van de meest succesvolle modellen.
 
  1. 2. Gehoorbescherming met geluidsmodulatie. Deze versies bevatten een elektronisch apparaat dat werkt met batterijen: de ingebouwde microfoon neemt de geluiden op, voordat deze worden verwerkt en verzendt ze vervolgens via de luidspreker. Op deze manier versterkt het apparaat de zwakke geluiden, zoals stemgeluid, terwijl de hogere geluiden worden verzwakt. U kunt hierdoor gesprekken voeren met uw omgeving of aandachtig luisteren naar de geluiden van uw omgeving (waarschuwingen, vocale aankondigingen, telefoon ...) zonder de apparatuur te hoeven verwijderen.

 

  1. 3. Niet-communicerende versies worden aanbevolen voor geïsoleerde werknemers welke geen stemmeldingen hoeven te verzenden of te beluisteren: het is onmogelijk om er een apparaat op aan te sluiten voor communicatie. Een voorbeeld van dit type headset is de Peltor Alert.
 
  1. 4. Zoals de naam al doet vermoeden, houdt een gehoorkap met communicatie u in contact met uw teams. U kunt er een portofoon of een telefoon op aansluiten om oproepen te beantwoorden, terwijl u beschermd bent tegen schadelijke geluiden. Sommige versies, zoals de Peltor LiteCom Plus, bevatten zelfs een radiocommunicatiesysteem (walkie talkie).
 
  1. 5. En tot slot, is er de gehoorbeschermer met noise-cancelling die geluiden van buiten dempt tijdens het afspelen van muziek of radio. Deze optie is vooral interessant, om de motivatie te verhogen van werknemers welke saaie taken uitvoeren. Wees echter voorzichtig, deze bescherming is niet te vergelijken met de eenvoudige audiokoptelefoon die duidelijk niet dezelfde bescherming biedt tegen schadelijke geluiden.

 

Peltor WorkTunes Pro FM Radio Gehoorbeschermer

 

Voordat u uw keuze maakt, is het belangrijk om rekening te houden met de volgende aspecten:

 

  • - Eerst dient u uw behoeften vast te stellen: blootstellingstijd, type geluid, frequentie, omgeving, type poort en budget. In het geval van langdurige gebruik, kiest u vanzelfsprekend oorschelpen die zijn uitgerust met gelkussens voor comfort en een geventileerde binnenband om verhitting te voorkomen.

 

  • - U dient ook het geluidsniveau te bepalen van de omgeving waarin u dit apparaat zult gebruiken. Vertrouw hiervoor op de algemene index van bijzondere waardevermindering of SNR (Single Number Rating), gespecificeerd door de fabrikant. Door de SNR van het omgevingniveau uitgedrukt in decibel af te trekken, krijgt u het werkelijke door de gebruiker waargenomen geluid. Dit informeert u, over het beschermingsniveau van de gehoorbeschermer. De keuze voor bescherming zal nog preciezer zijn als de SNR wordt aangegeven door drie verzwakkingssnelheden: H (voor hoge frequenties), M (middenfrequenties) en L (lage frequenties). Goed om te weten: wanneer u in bijzonder lawaaierige omgevingen werkt (vanaf 120 dB), kan een dubbele bescherming nodig zijn.

 

  • -Heeft u vervolgens een actieve of passieve gehoorbeschermer nodig? Actieve modellen worden aanbevolen, wanneer u naar uw omgeving wenst te luisteren zonder uw bescherming te hoeven verwijderen (jacht op wild, lawaaierige werkplekken waar instructies of waarschuwingen worden gegeven). Deze beschermers accentueren schadelijke geluiden van meer dan 100dB. Passieve headsets daarentegen, isoleren u volledig van alle geluiden en worden daarom vooral aanbevolen bij bijvoorbeeld het sportschieten. Verder bestaat er ook gehoorbescherming met radio zodat het dragen van gehoorbescherming aangenamer wordt.

 

  

 

  • - Voor het gebruik in explosieve en gevaarlijke atmosferen (farmaceutische industrie, gas, olie ...), zijn er ATEX-gecertificeerde gehoorbeschermers, genoemd naar de richtlijn 94/9 / CE die stipuleert dat de beveiligingssystemen die bedoeld zijn om in deze zones te worden gebruikt, op geen enkele manier de veiligheid en gezondheid van personen in gevaar mag brengen.

 

  • - Welke draagstijl past het beste bij u? Er bestaan verstelbare hoofdbandmodellen, waarvan sommige beschikken over een optimaal comfort, maar er zijn ook oorschelpen om te bevestigen (of die al gemonteerd zijn) op een bouwhelm. De oortjes kunnen ook worden aangesloten via een band die u achter de nek plaatst, zodat u naast dit apparaat een pet, helm of hoed kunt dragen. Sommige modellen zijn erg licht en maken langdurig gebruik mogelijk zonder het risico op oververhitting. Oordopjes zijn ook verkrijgbaar, ze worden rechtstreeks in de gehoorgang of in de oorholte ingebracht. De oorschelpen bieden een onmiskenbaar comfort in vergelijking met pluggen waarvan het gebruik nogal beperkend is (als ze niet op maat zijn gemaakt, moeten ze met schone handen worden gevormd en moeten herbruikbare versies regelmatig worden gereinigd en gedesinfecteerd).

 

Nekband versie, de MSA Supreme Pro X Neckband

 

  • -Analyseer alle beschikbare opties: wil je tijdens het werken naar de radio luisteren? Deze functie kan handig zijn voor het maximaliseren van de productiviteit van werknemers. Heeft u Bluetooth-technologie nodig? Hiermee kunt u andere draadloze apparaten op uw gehoorbeschermer verbinden. Past de esthetiek of ergonomie van de apparatuur bij uw selectiecriteria? Schutters zullen bijvoorbeeld kiezen voor dunne oorschelpen om niet gestoord te worden tijdens het richten. Er zijn ook modellen met een opvouwbare band voor een gemakkelijk transport. Wilt u profiteren van radiocommunicatie? U vindt modellen met een portofoon-functie, zoals de Peltor LiteCom PMR 446. Moet uw gehoorbeschermer waterdicht of schokbestendig zijn? Sommige apparatuur is speciaal ontworpen voor het gebruik in extreme omgevingen. Niet te vergeten, dat er gehoorbeschermingshoofdtelefoons ontwikkeld voor kinderen beschikbaar zijn, deze zijn bijvoorbeeld bijzonder geschikt voor gebruik tijdens concerten.

 

  • - En tot slot, de kwestie van het budget. De prijs van een gehoorbeschermer varieert van 30 tot meer dan 200 euro, afhankelijk van de opties, de kwaliteit van de materialen en de gebruikte technologie

  

Lawaai op het werk: dit zegt de wet

 

Onder de drie grootste gezondheidsrisico's op het werk valt geluidsoverlast. Sinds 2016 valt dit laatste onder erkende onomkeerbare gevolgen van individuele beschermingsmiddelen.

         

 

protection auditive

 

De Europese Richtlijn 2003/10/CE betreffende de bescherming van werknemers tegen de risico's van blootstelling aan geluid tijdens het werk, specificeert dat het dragen van gehoorbescherming verplicht is zodra het akoestisch niveau van de omgeving 85 decibel overschrijdt . De werkgever is daarom verplicht zijn werknemers op de hoogte te brengen en uit te rusten met gehoorbescherming en individuele beschermingsmiddelen.

  

BLOOTSTELLINGSNIVEAUS

 

Constant geluid

 

Piekgeluid

 

1. De werkgever moet persoonlijke gehoorbescherming beschikbaar stellen aan werknemers en training geven over geluidsoverlast. 

 

  flèche

80 dB (A)

 

135 dB (C)

 

2. De werkgever is verplicht om het dragen van persoonlijke gehoorbescherming op te leggen aan zijn werknemers.

 

 flèche

85 dB (A)

 

137 dB (C)

 

3. Beperking van blootstelling aan het oor (rekening houdend met de verzwakking door de bescherming).

 

 

 flèche

87 dB (A)

 

140 dB (C)

 

4. Personen die worden blootgesteld aan 80 dB (A) kunnen baat hebben bij een preventieve audiometrische test.

 

 flèche

85 dB (A)

 

137 dB (C)

 

 

De gehoorbeschermer wordt als individueel beschermingsmiddel beschouwd: "een apparaat of middel dat bedoeld is om door een persoon te worden gedragen of vast te houden om zich te beschermen tegen een of meer risico's die een bedreiging kunnen vormen voor hun veiligheid of gezondheid, voornamelijk op het werk" (Arbeidswet).

 

  

OfficeEasy, gecertificeerde partner van de grootste merken gehoorbeschermers
 
 

Prijsopgave nodig ? Vraag deze hier aan

 

 

 

 

 

 

 © OfficeEasy Juli 2021